Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Prva petoljetka

Slavimo rođendan. Još malo pa u školu!

Pije pet godina, na zadnji dan veljače, u prostorijama Zelene akcije održana je osnivačka skupština Slobodne domene. Vani je padala kiša. Nitko u sobi nije poznavao sve prisutne ali svako je znao nekog. Doslovno smo se okupili sa svih strana i osnovali Zadrugu. Vjerojatno nitko od nas nije bio siguran u što se upuštamo, ali kasnije se pokazalo da nismo imali fige u džepu. Optimizam je prevladao usprkos kiši.

Kažu da su za svaki startup važni tri F: “friends, family and fools”. Mi smo ipak bili dovoljno pametni da u posao ne miješamo osobne odnose. Uz dosta truda odvojili smo privatno od poslovnog, prijateljstvo i porodice od zadrugarstva. Tako smo uspješno eliminirali dva od tri F. Onaj treći F nam je pak tijekom zadnjih pet godina znao sasvim solidno poslužiti kao pogonsko gorivo. Radi se o tome da smo u osnivačke dokumente ugradili dvije klauzule koje nas po mnogima svrstavaju u F(ools) spektar.

Prva su vrijednosti oko kojih smo se okupili: obrana i proširenje definicije javnih dobara, pravedna distribucija viška vrijednosti, promicanje  jednakosti, borba protiv diskriminacije te demokratsko odlučivanje. 

Druga je klauzula koja propisuje da ne isplaćujemo dobit. Često smo se znali zezati da nam je to ujedno i najbolji filter za nove članove. Samo netko sa snažnom motivacijom za rad u Zadruzi može prihvatiti činjenicu da se sva dobit usmjerava u ciljeve. Posljedično, u pet godina privukli smo tek dvoje novih članova. Nadali smo se da ćemo ipak biti uspješniji u tome ali taj veliki F nas i dalje tjera da vjerujemo kako je samo pitanje vremena kada ćemo početi snažnije rasti.

Pretenciozan naslov “Prva petoljetka” sugerira da je postojao dugoročni plan. Istina je da nismo bezglavo ušli u avanturu. Planirali smo testirati svoje ideje i ranija iskustva o tome kako najbolje demokratski organizirati radnički kolektiv. Pretpostavili smo da postoji tržište za naše usluge no tek smo morali stvoriti prostor u kojem možemo djelovati (i preživiti). Ipak, ne možemo tvrditi da smo slijedili plan. Tek intuiciju i trenutak. Pošteno je reći da naše planiranje nikada nije gledalo u naprijed na period duži od godine dana. Naša petoljetka je realnije zbroj jednoljetki. 

Gleajući u nazad, možemo reći da se puno toga desilo u proteklih pet godina

Osnovali smo stabilnu organizaciju s jasnim ciljevima, metodama rada, kapacitetom i  akumuliranim znanjem. Izgradili smo dobre odnose s partnerima i kupcima. Poslovno smo održivi. Gotovo sve čemu smo se pred pet godina nadali smo u nekoj mjeri i ostvarili. Jedino gdje nam se čini da još uvijek lutamo je sustavni doprinos zajednici. Zadruga ima razvojni alat kroz koji pomaže inicijative u skladu s našim vrijednostim, Fond solidarnosti, no uvjereni smo da bi u tom segmentu mogli i trebali dati više.

Hajdemo vidjeti što slijedi …