Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Može li open source napraviti razliku na velikoj skali?

Napravi sam svoj alat

Green Tools Tech je projekt Brune Motika, permakulturnog dizajnera i majstora koji izrađuje rješenja za regenerativnu poljoprivredu, organsko vrtlarstvo i permakulturu. Bruno je posvećen održivim praksama obrade tla te vjeruje kako je regenerativna poljoprivreda najbolje rješenje za borbu protiv klimatskih promjena. On je dio sve brojnijeg pokreta ljudi koji rade na transformaciji poljoprivrede u smjeru povećanja broja manjih gospodarstava koje se uzgojem kultura brave na osvješten i ekološki način.

GTT su pristupili našoj zadruzi sa željom izrade jednostavnog izravnog weba s webshopom putem kojega će primati narudžbe. Budget je bio limitiran. Kao rješenje je odabran Wordpress, popularan open source CMS koji mnogi koriste kako bi brzo i efikasno izradili svoje web stranice. Iako većinu vremena razvijamo kompleksnije projekte, ponekada i mi odabiremo Wordpress kao alat. Pogotovo kada se to čini primjerenim rješenjem. Da skratimo, napravili smo web stranicu za Green Tools Tech te ona za sad sasvim dobro služi svojoj svrsi.

Kod ovog projekta za nas je kudikamo zanimljiviji pristup GTT prema primjeni open source licenci u svom radu. Budući da žele potaknuti tehnološku suverenost pokreta za regenerativnu poljoprivredu odlučili su primjeniti open source model na razvoj i istraživanje vlastitih proizvoda. Jednostavno rečeno, oni dijele svoje nacrte te omogućuju ljudima da sami izrade svoje alate. Složiti ćete se, to je veoma plemenita i pozitivna ideja koju u potpunosti podržavamo u Slobodnoj domeni. Radi se o konceptu koji je dobro poznat iz svijeta razvoja softvera, no uvijek je lijepo vidjeti kako se ideja otvorenog dizajna širi i u fizičkom svijetu. Dok programiraju, autorima trebaju alati za rad te se oslanjaju na open source i javno dostupne resurse. Uzimaju manje komadiće te ih koriste kao alat da bi izgradili rješenje. Taj mehanizam funkcionira, čak i na skali velikih poduzeća, no može li sličan model funkcionirati u drugačijem okruženju? Može li se open source primjeniti u poljoprivredi?

Po nama, odgovor na ovo pitanje je i da i ne. Odlična je stvar što postoji opcija da sami napravimo svoje alate. Ali, da bi principi open source pokreta preuzeli neku industriju, kao što je bio slučaj s IT tehnologijom, open source mora biti konkurentan, suprotstavljen trenutno dominantnom principu rada te nuditi neke prednosti u odnosu na njega. Otvoriti dizajn alata u poljoprivredi je doista sve to, tako da je u tom smislu odgovor na pitanje može li se open source primjeniti u poljoprivredi pozitivan. Ovako postavljena open source politika GTT pomoći će svima koji traže rješenja i alate za bavljenje organskom poljoprivredom. S druge strane, treba reći da to nikako nije dovoljno za promjenu sustava poljoprivrede, nije dovoljno za veliku skalu. Funkcionirati će za nišu, pomoći će entuzijastima. Istovremeno, na velikoj skali, industrijska poljoprivreda morati će se transformirati kroz pritiske u prostoru državnih politika.